Mléčná látka: revoluce v textilním průmyslu

Stále více lidí se v dnešní době zaměřuje na ekologii a udržitelnost, a to nejen ve stravování či bydlení, ale také v módě. Jedním z materiálů, který přináší nový pohled na udržitelnost a ekologické přístupy v textilním průmyslu, je mléčná látka.

Dětské body z mléčné látky

Co je mléčná látka?

Mléčná látka je textilní materiál vyrobený z mléčného proteinu. Tento protein se získává z odpadového mléka – tedy z materiálu, který zůstává při výrobě mléka a běžně se vyhazuje. Historie mléčné látky sahá až do 30. let 20. století, kdy byla poprvé vyvinuta jako alternativa k hedvábí.

Výroba mléčné látky

Výroba mléčné látky je fascinující proces, který začíná sběrem odpadového a odpadního mléka. Toto mléko je nejprve zbaveno tuku a dalších složek, aby zůstal pouze mléčný protein. Ten je následně chemicky upraven a přeměněn na viskózové vlákno.

Mléčná viskóza a její použití

Mléčná viskóza je specifický druh mléčné látky, který se vyrábí z mléčného proteinu. Tento materiál se vyznačuje svou měkkostí, jemností a vysokou savostí. Díky těmto vlastnostem je mléčná viskóza ideální pro výrobu spodního prádla, dětského oblečení a dalších textilií, které přichází do přímého kontaktu s pokožkou.

Vlákna mléčné látky

Výhody mléčné látky

Mléčná látka přináší řadu výhod, díky kterým je atraktivní pro výrobce i spotřebitele.

  • Ekologické aspekty: Výroba mléčné látky přispívá k udržitelnosti tím, že využívá odpadové mléko. Snižuje tak množství odpadu a šetří přírodní zdroje.
  • Antibakteriální a antialergické vlastnosti: Mléčná látka má přirozené antibakteriální a antialergické vlastnosti. Je proto ideální pro výrobu oděvů, které přicházejí do přímého kontaktu s pokožkou.
  • Ochrana proti UVA a UVB záření: Tento materiál poskytuje ochranu proti škodlivému UVA a UVB záření, která je důležitá zejména pro oblečení určené na venkovní aktivity.
  • Termoregulační schopnosti: Mléčná látka má schopnost regulovat tělesnou teplotu – v chladném počasí udržuje teplo a v teplém počasí chladí.

Značka Duedilatte

Jednou z předních značek, které se specializují na výrobu mléčných textilií, je Duedilatte. Nabízí širokou škálu produktů včetně dětských bodyček, triček a spodního prádla. Výrobky této značky jsou známé svou vysokou kvalitou a šetrností k životnímu prostředí.

Duedilatte-logo

Dětská bodýčka z mléčné látky

Mléčná látka se stává stále populárnější volbou pro výrobu dětského oblečení díky svým jedinečným vlastnostem. Mléčné vlákno je velmi měkké a jemné, a zajišťuje tak maximální pohodlí pro vaše dítě. Materiál je také vysoce prodyšný a má schopnost regulovat tělesnou teplotu. Díky tomu je ideální pro udržení celodenního komfortu vašeho dítěte. Další výhodou je, že mléčná látka neobsahuje žádná umělá barviva, což zajišťuje bezpečnost a šetrnost k životnímu prostředí. 

Mléčná kolekce - dětská body

Z mléčné látky najdete na našem e-shopu bodyčko s krátkým rukávem a bodyčko s dlouhým rukávem.

Udržitelnost a ekologické aspekty

Jedním z klíčových aspektů mléčné látky je její udržitelnost. Využíváním odpadového mléka přispívá mléčná látka k redukci odpadu a ochraně přírodních zdrojů. Výroba tohoto materiálu je ekologicky šetrná a nevyžaduje použití škodlivých chemikálií. Je také biologicky rozložitelná, což znamená, že nezanechává negativní dopad na životní prostředí.

Kromě toho proces výroby mléčné látky vyžaduje méně vody a energie ve srovnání s tradičními textilními materiály, jako je bavlna nebo polyester. To přispívá k nižší uhlíkové stopě celého výrobního procesu.

Dětské bodyčko z mléčné látky

Tento inovativní přístup k využití mléčného odpadu také podporuje cirkulární ekonomiku, kde jsou suroviny co nejdéle udržovány v oběhu, což maximalizuje jejich hodnotu a minimalizuje odpad.

Produkty vyrobené z mléčné látky, jako například dětské bodýčka, tedy nejsou pouze komfortní a zdravé, ale také přispívají k udržitelnější budoucnosti pro nás všechny.

Autor

Mgr. Tereza Paverová

Tereza Paverová

Jmenuji se Tereza, stojím za myšlenkou a zrodem značky Černá na bílé. Z malého projektu založeného v roce 2019 jsme postupně s celým týmem vybudovali e-shop se širokou paletou kontrastních produktů pro miminka a batolata, které pomáhají s jejich rozvojem a zábavou.