Jak rozvíjet smysly dítěte + tipy na smyslové hry pro nejmenší a předškolní děti

Rozvoj smyslů dítěte je klíčovým aspektem jeho vývoje. Smyslové hry hrají v tomto procesu důležitou roli, protože pomáhají stimulovat různé smysly dítěte a přispívají k jeho kognitivnímu a motorickému rozvoji. V tomto článku se podíváme na význam smyslových her, jak je začlenit do každodenního života a jaké produkty z naší nabídky vám mohou pomoci.

Kontrastní míčky a miminko

Smyslové hry: Proč jsou důležité pro rozvoj smyslů dítěte?

Smyslové hry pomáhají dětem lépe porozumět světu kolem sebe a podporují jejich schopnost soustředění, zlepšují koordinaci a posilují paměť. Děti se jejich prostřednictvím učí rozpoznávat barvy, tvary, zvuky a textury. Smyslové hry také podporují sociální interakce a komunikaci s ostatními dětmi.

Víte, že jsme ve spolupráci s Muffik.cz vyvinuli set senzorických ortopedických podložek? Prohlédnout si je můžete na této stránce.

Smyslové hry pro nejmenší

Začít můžete s jednoduchými smyslovými hrami, které jsou přizpůsobené věku vašeho dítěte.

 

Tipy, jak si hrát se svými nejmenšími a stimulovat jejich smysly:

  1. Smyslové hry s domácími předměty: Běžné předměty z domácnosti mohou být skvělým zdrojem smyslové stimulace. Vybírejte různé látky, jako je hedvábí, bavlna a vlna, které děti mohou prozkoumávat dotykem. Hrát si mohou také s kuchyňskými nástroji, jako je měkká silikonová špachtle nebo dřevěná lžíce, které mohou zároveň sloužit jako kousátko na otravné zoubky. 🙂
  2. Barevné třídění: Použijte barevné kostičky nebo míčky a nechte dítě třídit je podle barvy. Tato hra pomáhá rozvíjet vizuální vnímání a jemnou motoriku.
  3. Zvukové aktivity: Hraní s různými zvuky je pro děti velmi zábavné. Udělejte si domácí nástroje z prázdných plastových lahví naplněných rýží nebo fazolemi. Zpívejte písničky a používejte různé nástroje, aby děti mohly poslouchat různé zvuky a rytmy.
  4. Čichové hry: Vyzkoušejte různé vonné látky, které děti mohou objevovat. Zkuste například sáčky s bylinkami, jako je máta nebo levandule, nebo bezpečné esenciální oleje na látkových ubrouscích. Tímto způsobem můžete stimulovat jejich čich a naučit je nové vůně.
  5. Hry s vodou: Které dítě by nemilovalo hraní s vodou? Připravte jim různé nádoby a lžičky, aby si mohli přelívat vodu, a zkuste do vody přidat bezpečné barvivo, aby byla hra ještě zajímavější. Tato aktivita je skvělá pro rozvoj jemné motoriky a hmatového vnímání.

Dítě a hrací kostky

Jak rozvíjet smysly dítěte prostřednictvím senzorických hraček?

Senzorické hračky jsou navrženy tak, aby stimulovaly smysly dítěte a podněcovaly jeho zvědavost. Například hračky s různými texturami, barvami a zvuky mohou dítěti pomoci lépe vnímat a reagovat na různé podněty.

Inspiraci můžete najít na našem blogu, kde se dozvíte více o tom, jak vidí miminko a jak a od kdy miminko slyší.

 

Jaké produkty vám pomohou v rozvoji smyslů dítěte?

Na našem e-shopu najdete širokou nabídku produktů, které jsou ideální pro rozvoj smyslů dítěte. Mezi naše nejoblíbenější produkty patří:

  • Smyslové kostky: Tyto kostky jsou navrženy tak, aby stimulovaly hmat, zrak i sluch dítěte.
  • Dotykové míčky: Míčky s různými texturami a barvami, které podporují smyslové vnímání a jemnou motoriku.
  • Activity board: Tato interaktivní tabule přináší řadu aktivit, které dětem pomáhají rozvíjet jemnou motoriku, zlepšovat trpělivost a soustředění a porozumět principu akce a reakce. Díky rozmanitým prvkům je zajištěna nejen zábava pro děti, ale také pro rodiče, kteří se mohou aktivně zapojit do společného hraní.
  • Set ortopedických podlah: Tento set obsahuje několik druhů ortopedických podlah, které napomáhají správnému vývoji dětských chodidel a zároveň poskytují zábavný a hravý prostor. Navíc černobílý design nejen snadno zapadne do každého interiéru, ale také rozvíjí zrak, schopnost koncentrace a povzbuzuje zvídavost. Díky kvalitním materiálům se podlahy snadno udržují a dlouho vydrží.

Activity board a miminko

Význam senzorických her v předškolním věku

Senzorické hry mají významný vliv také na rozvoj dítěte v předškolním věku. Pomáhají dětem lépe se soustředit, zlepšují jejich schopnost řešit problémy a podporují kreativitu. Děti, které se pravidelně účastní smyslových her, mají často lepší sociální dovednosti.

Smyslové hry pro předškolní děti

  1. Stavebnice a konstrukční hry:
    • Stavebnice typu LEGO nebo jiné konstrukční hračky pomáhají rozvíjet jemnou motoriku a prostorovou orientaci. Děti mohou stavět různé modely podle návodů nebo vlastní představivosti.
  2. Hádanky a hlavolamy:
    • Různé druhy hádanek a hlavolamů rozvíjejí logické myšlení a problémové řešení. Můžete použít puzzle, logické hry nebo matematické hádanky.
  3. Interaktivní přírodní výpravy:
    • Organizujte výpravy do přírody, kde děti mohou sbírat různé přírodní materiály, jako jsou listy, kameny, klacíky či květiny. Poté mohou tyto materiály používat k vytváření přírodních koláží nebo jiných uměleckých projektů.
  4. Vytváření vlastních her:
    • Podporujte děti ve vymýšlení a vytváření vlastních deskových her nebo sportovních aktivit. To zahrnuje plánování pravidel, výrobu herních komponentů a testování hry s kamarády nebo rodinou.
  5. Cvičení a překážkové dráhy:
    • Stavte doma nebo venku překážkové dráhy, které zahrnují různé fyzické aktivity jako skákání, lezení, házení a rovnováhu. Tyto aktivity pomáhají zlepšovat hrubou motoriku a koordinaci.
  6. Vaření a pečení složitějších receptů:
    • Zapojte děti do vaření složitějších jídel nebo pečení, kde mohou vážit, míchat ingredience, sledovat recept a výsledný produkt prezentovat. To je učí praktické dovednosti a trpělivost.
 

Závěr

Smyslové hry pro děti jsou neocenitelným nástrojem pro rozvoj smyslů. Investice do senzorických hraček a začlenění smyslových her do každodenního života může výrazně přispět k jejich celkovému rozvoji.

Autor

Mgr. Tereza Paverová

Tereza Paverová

Jmenuji se Tereza, stojím za myšlenkou a zrodem značky Černá na bílé. Z malého projektu založeného v roce 2019 jsme postupně s celým týmem vybudovali e-shop se širokou paletou kontrastních produktů pro miminka a batolata, které pomáhají s jejich rozvojem a zábavou.